top of page

HUSMORSTIPS & STÄDTIPS 

MED MARLÉNE ERIKSSON 

Med städexperten, och vår VD, Marléne Erikssons hjälp blir städningen både enklare, roligare och mer miljövänlig!

Giftfria medel som citron, ättika och bikarbonat räcker långt för att få rent. Utöver att driva Fejax AB medverkar Marléne Eriksson regelbundet som städexpert i tv4 och radio. Hon har dessutom bl a varit programledare för tv-serierna Rent hus och Sveriges städmästare.

EN REN MICROVÅGSUGN 

Vi värmer matlådor, matrester och mycket annat däremellan i våra mikrovågsugnar. Den blir smutsig och matrester fastnar lite här och var, och konstigt vore väl annars. Ett av mina bästa tips för att enkelt kunna göra rent och få en fräsch mikrovågsugn kommer här. Och jag lovar, det är busenkelt. Läs nedan så förstår ni vad jag menar:

Du behöver:

·        Kranvatten

·        Citron

·        Skål (Som tål att köras i mikrovågsugnen)

Gör såhär:

Placera en skål med kranvatten och några skivor citron i mikron. Kör mikron på ca 600 watt i 30 sekunder, torka sedan ur. Gamla matrester lossnar lättare och citronen sprider en härlig doft.

Lycka till!

SLIPP BAKTERIEFEST I DISKTRASAN 

En disktrasa är himmelriket för bakterier och därför är det extra viktigt att den tas väl hand om. För det är väl inte bara jag som tycker det känns förskräckligt onödigt att låta bakterierna inkräkta när det faktiskt finns enkla knep på hur man stänger de ute? Misstänkte väl det.

Tipsen kommer här:

  • Häng mera! Krama ur disktrasan ordentligt och häng upp den så att den torkar. Bakterier trivs nämligen allra bästa, och förökar sig bättre i en miljö som är fuktig och lagom varm. Precis som i en disktrasa som inte luftas!

  • Disktrasan är inte till för allt. Om du ska torka bort matrester, köttsaft eller liknande – använd då hushållspapper istället så slipper du få massa onödiga bakterier i disktrasan. Försök att enbart använda disktrasan till diskbänken, bordet och liknande.

  • Koka disktrasan. Ett enkelt sätt att döda alla bakterier är att koka disktrasan i en kastrull med vatten och lite såpa i ett par minuter. Skölj sedan trasan i vatten. Den blir som ny, jag lovar!

  • Tvätta disktrasan. Släng med din disktrasa samtidigt som du ska tvätta kläder eller handdukar i minst 60 grader. Disktrasan kommer både bli ren och lukta gott!

Lycka till!

MER ÄN BARA KAFFE! 

Kaffe fungerar inte bara som en hjälpande hand när energin tryter, kaffebönor funkar även utmärkt för att motverka dålig lukt. Se nedan för vad du kan använda det till:

  • Har du eller någon du tycker om illaluktande skor? Stoppa kaffebönor i skorna. Det gör att lukten försvinner. Bönorna ska vara hela och inte malda. (Och allra helst rättvisemärkta om det går).

  • Unken doft av plaster som stått oanvända under en längre period? Placera ut en skål med hela kaffebönor, eller varför inte ovanpå en kamin om du har det, så sprids en härlig doft i ditt hem.

Det är faktiskt inte bara kaffebönorna som kan användas. Varför inte använda kaffefiltret till mer än att bara tillaga gott kaffe?

  • Vid putsning av fönster, speglar och andra glasytor kan du använda kaffefilter istället för hushållspapper. Kaffefiltren suger upp vätska effektivt och luddar inte.

Lycka till!

bottom of page